Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Горчева: В ситуация на криза чужденците стават врагове

Герт Вилдерс - лидер на ултрадясната Партия на свободата в Холандия
Снимка: ЕПА / БГНЕС

По повод на създадения сайт от холандската крайнодясна Партия на свободата, който приканва холандците да внасят оплаквания от граждани на страни от Централна и Източна Европа, в ефира на "Преди всички" коментар направи Даниела Горчева, създател и издател на списание "Диалог", която живее в Холандия.

Това е популистка реакция на една партия, на която взеха да й падат акциите, след като се упражняваше дълго в антимюсюлманска реторика, заяви Горчева. Много българи, които живеят в Холандия и имат освен българско и холандско гражданство, подкрепяха Герт Вилдерс, когато атакуваше мюсюлманите и аз ги предупреждавах, че ще дойде и нашият ред. В ситуация на криза винаги се появяват такива демагози, които казват, че причината да сте без работа, че имате проблеми или че ви е изоставила жена ви, са не защото има такива и такива трудности, е защото има чужденци, врагове, хора, които ще заемат мястото ви, ще седнат на вашето столче, добави Горчева. 

Тя изтъкна още, че Холандия, за разлика от България, не е преживяла загуба на демократичните си устои, вследствие на половинвековна съветска окупация. Холандското общество има много висока демократична култура и реакциите в страната са много остри, подигравателни, иронични. Всъщност Партията на свободата загуби влияние заради създаването на този сайт, заключи Горчева.

Чуйте цялото интервю на Борислава Борисова с Даниела Горчева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна