Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци събират битови уреди за пострадалите от село Бисер

Снимка: БГНЕС

Неспособни да останат безучастни пред чуждите неволи, много българи се включиха активно с каквото могат, за да помогнат на останалите без покрив хора в село Бисер. Сред тях са Виолета Панайотова и Лазар Йордакев от Гражданската инициатива "От човек до човек", гости в студиото на "Хоризонт до обед". Те започнаха да събират помощи за пострадалите буквално часове след трагедията. Лазар даже пътува до селото, за да остави своя кемпер, който да се използва вместо дом. Тази седмица му предстои второ пътуване. В момента Лазар Йордакев упорито търси пералня, защото според него тя ще улесни живота на останалите без покъщнина хора в залятото от вода село.

"Любов към хората в беда" пък е името на кампания, която организира Националният алианс за работа с доброволци. Днес приключва първият етап в събирането на помощтите и започва вторият, по време на който ще се събират с предимство битови уреди. От името на алианса в предаването взе участие Ренета Венева.

Виолета Панайотова сподели изумлението си от бързата реакция на хората, които само часове след възникването на инициативата вече са започнали да събират помощи. Бързата реакция е станала възможна благодарение на връзката между вече съществуващи групи по интернет.

Летопис на солидарността, разказ за съпричастието, но и идеи как гражданските инициативи да заработят по-гладко с държавните и общинските институции в подобни случаи - всичко това ще чуете в интервюто на Нина Колева с Виолета Панайотова, Лазар Йордакев и Ренета Венева в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени