Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косово няма да признае резултатите от референдума на сърбите

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Косово няма да признае резултатите от референдума на сърбите от северната част на страната, обяви специално за БНР министърът на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи. Подялбата на Косово, както предлага Сърбия, би довела до ефекта на доминото за останалата част на Балканите.

Само чрез плана "Ахтисаари" може да бъде намерено решение на въпроса с интеграцията на сръбската общност в Северно Косово. Вътрешният министър на най-младата балканска държава бе категоричен, че Прищина ще игнорира резултатите от провеждащия се двудневен референдум на сърбите от Северно Косово.

Този референдум няма никакви правни последици. Той е неприемлив както от косовските институции, така и от международните. Дори ще ви припомня, че и официална Сърбия е против неговото провеждане. Сърбите от Северно Косово трябва да прочетат плана "Ахтисаари" и да видят какви възможности им дава той, категоричен бе Реджепи.

Днес е вторият ден на референдума, свикан в четири общини в Северно Косово, където има предимно сръбско население, с въпроса "Приемате ли институциите на така наречената република Косово, установена в Прищина?".

По публикацията работи: Николай Кръстев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна