Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паскалев: 22 години политическа безотговорност доведе до трагедията в с. Бисер

Снимка: БГНЕС
Общата безотговорност на политиците в последните 22 години доведе до това, което се случи в село Бисер. Това каза в предаването "Преди всички" Костадин Паскалев – бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и бивш кмет на Благоевград.

Има две неща, които са в основата на това състояние на нещата. Първо – липсата на желание да се използват експертите. Второ – липсата на политическа воля да се реализира промяна на статуквото. Онова, което се случва в държавата в последните 22 години, прилича на приливи и отливи, т.е. когато има някакви трагични обстоятелства, тогава се сещаме за проблема, а след това той се забравя. Ако продължат така нещата, нищо добро не ни чака, категоричен е той.

Костадин Паскалев коментира още: Имаме една изключително характерна ситуация, включително това, което се случи в Харманли. 1993 г. започва сагата между Министерството на отбраната и общината. В крайна сметка се оказва, че МО не се е отказало от своята собственост върху този язовир. В момента в медиите част от министрите хулят кмета на община Харманли, че той бил виновен – това са глупости. Нека да кажа нещо и за проектите, защото в последните 2 седмици се наслушах на безумните говорения на министъра на земеделието, че общините не били подавали проекти. Това е пълна глупост. По отношение на градските агломерации бяха валидни проекти, по които кандидатстваха областните центрове за финансиране по ОП „Регионално развитие”, одобрени са преди 2 години, внесени са одобрение тръжните документи и цяла години никой в МРРБ не се е сетил, че трябва да придвижи това нещо. Липсва политическа воля. Очевидно е, че служителите са прекомерно ангажирани и не могат да се справят с общия обем на документацията. Точно хората, които носят отговорност за това бездействие, търсят отговорност на други хора и се опитват да прехвърлят отговорността. За мен първата реакция на премиера Борисов беше най-вярната.

Бившият регионален министър посъветва Бойко Борисов да се направи работна група, оглавена от вицепремиер, в която влизат няколко министри, МОСВ, МРРБ, МЗХ, МИЕТ и представители на НСОРБ. На тази група трябва да се даде срок от един месец, в който да подготвят промяна на нормативната уредба, която да бъде предложена на вниманието на НС, добави още той.

Според Костадин Паскалев, в БСП няма лидерски проблем. Той посъветва тези, които искат да застанат начело на партията, да се занимават с проблемите на държавата. Лично той няма намерение да се кандидатира за лидер на БСП.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна