Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията по регионална политика обсъжда проект за прекратяване на концесиите на водоемите

Снимка: БГНЕС

Комисията по регионална политика и местно самоуправление в Народното събрание ще разгледа днес проект за решение за прекратяване договорите за отдаване под наем, концесия или аренда на държавни и общински естествени и изкуствени водоеми.

Състоянието на язовирите, проблемът с тяхната собственост, управление и стопанисване - това бяха темите, по които даде експертното си мнение в "Преди всички" инж. Валентин Анастасов.

Тъй като общините нямат никакъв финансов ресурс за превеждане на съоръженията в добро експлоатационно състояние - в концесионните договори се вменява тази отговорност на концесионера. На него се прехвърлят всички задължения по ремонтирането на съоръженията, изготвянето на всички необходими технически документации на язовирите. Основната част от концесионерите също нямат финансов ресурс да извършват ремонтите. От един малък язовир на година се изкарва между 5 и 10 тона риба, това е около 10 хиляди лв. Единственият изход е създаването на специална агенция, която да извършва контрол, за да се гарантира безопасността на съоръженията, каза инж. Анастасов.

Народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по регионално развитие и местно самоуправление Любен Татарски каза в същото предаване на "Хоризонт", че днес комисията в пармламента ще обсъжда проект за прекратяването на договорите. Проектът е внесен от Волен Сидеров и група народни представители. Ще има прекратяване на такива договори и трябва да има, защото има некоректно ползване на тези съоръжения, но Народното събрание е законодателен орган, то може да изменя и допълва законите, чрез тях да променя условията за сключване, изменение и прекратяване на съответните договори, посочени в законите. Извън неговата компетентност е да се намесва в управлението на държавното и общинското имущество, каза депутатът Любен Татарски.

Интервютата по темата можете да чуете от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени