Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват инициативите за отбелязване на 139-та годишнина от гибелта на Васил Левски

Снимка: архив
По случай 139-та годишнина от гибелта на Васил Левски, във фоайето на Драматичния театър в Ловеч ще бъдат открити фотоизложба и изложба на картини от конкурса "Нашата България". В салона на Драматичния театър ще има възпоменателно тържество с участието на ученици от основното училище "Васил Левски" под наслов "И носи съзнание, крепост, светлина...". По-късно ще бъде прожектиран филмът "Левски пред съда на Портата и историята" по сценарий на проф. Дойно Дойнов. Програмата за отбелязване на годишнината се организира от община Ловеч, Ловчанската митрополия и Регионалния исторически музей.

В Плевен по съвместна инициатива на началното училище "Христо Ботев", регионалния клуб "Традиция" и читалище "Съгласие" ще бъде направена възстановката "Дякона пред съда". Спектакълът е по мотиви от романа на Яна Язова "Левски" и книгата на Никогай Хайтов "Гробът на Васил Левски".

Директорът на училище "Христо Ботев" Цветелин Горанов е категоричен, че всеки истински българин трябва да знае кой е Апостолът: Идеята ни е всички наши ученици да бъдат съпричастни към традициите и възпитание в патриотизъм.

Преди началото на спектакъла третокласници от училището ще изнесат рецитал по стихове за Васил Левски. Според председателя на Дружество "Традиция" Мануш Христов, децата знаят кой е Левски и все пак: Искаме да допълним техните знания и представи за Левски, но Левски такъв, какъвто е бил в действителност - като жив човек, който има своите емоции, чувства и страдания, а не като някаква икона.

След възстановката, учениците ще поднесат венец пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен.

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна