Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Включват революционерите в Либия в националните служби

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Работим усилено за премахване на пречките пред българските предприемачи. Скоро ще имаме рамков план за сътрудничество с България. Между двете страни има силно желание за развиване на двустранните връзки във всички отрасли. Ще има скок в търговския обмен между двете държави. Ние имаме нужда от български инженери, лекари, строителни фирми, търговски фирми и фирми в областта на здравеопазването. Либия има нужда от много стоки, работници и експерти. Това заяви в интервю за предаването "Събота 150" либийският посланик у нас Исса Рабия Ашур.

Международната общност трябва да е спокойна, че хората, които свалиха режима на Кадафи, са способни да изградят модерна държава, подчерта той и добави: Имаме демократично избрано ново правителство. Предстои изборът на членове на учредителното ново събрание в Либия. Основната задача на това народно събрание е съставянето на нова конституция. След като тя е готова, ще бъде предложена на референдум.

Знаем, че след 42 години управление на Кадафи нещата няма да са толкова лесни, преходът няма да е толкова гладък. Знаем, че има привърженици на стария режим, които се опитват да направят контрапреврат, контрареволюция. Ние сме за национално единство в страната. Твърдо решени сме да срещнем подобни опити за дестабилизация на страната с всякаква сила. Сериозен проблем е, че в ръцете на хората има много оръжие. Националният съвет в Либия има план за събиране на тези оръжия. Той ще се реализира в няколко години. Има и национална стратегия - всички революционери да бъдат включени в националните служби – полиция, армия, подчерта още Н.Пр. Исса Рабия Ашур.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна