Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР иска холандският премиер да се разграничи от мотивите на сайта на Вилдерс

Снимка: БГНЕС
Холандското правителство изрази съжаление по отношение на ефекта от сайта на Партията на свободата. За нас обаче това не е достатъчно. Ние искаме премиерът на Холандия да се разграничи от мотивите, които стоят зад правенето на този сайт. Този сайт имплицира една мотивация, която е против Хартата на основните права на ЕС, където изрично се казва, че не може да се дискриминира по признак "гражданство", а мотивите за този сайт са именно такива. Това заяви в предаването "Събота 150" говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева.

ЕК е пазителят на европейските закони. Комисията е тази, която трябва да се грижи за това те да бъдат спазвани. В случая реакцията на Комисията е негативна по отношение на случилото се, но тъй като този сайт, според тях, не води поне засега до някакви законодателни или други промени, те не виждат смисъл в по-сурова реакция. Според мен тук е много важна реакцията на нашите евродепутати, добави мнението си тя.

Според говорителя на МВнР, трудовата емиграция от Централна и Източна Европа до голяма степен е помогнала на тези икономики през последните години: Това е нещо, което трябва ясно да браним. Последното разширяване на ЕС допринесе затова Европа да бъде икономически по-добре, отколкото за някакъв тип социално-икономически проблеми. Те съществуваха и преди това. Те може би сега са по-видими заради кризата, но при всички случаи не са източноевропейците причината за тях. Не случайно основните икономически проблеми в момента не са в новите страни-членки.

Съществуването на подобен сайт води единствено до дискриминационни и ксенофобски настроения. Притеснителна е тенденцията – днес е Холандия, а утре може да бъде Италия или други страни, коментира евродепутатът Илиана Иванова. Чрез нейната интернет страницата тя е отправила покана за среща към председателя на холандската Партия на свободата Херт Вилдерс.

Разбирам притесненията на г-н Вилдерс, но съм далеч от мисълта, че единствено източноевропейците причиняват престъпност в Холандия. Сигурна съм, че има и холандци, и французи, и германци, които не спазват правилата. Не мисля, че трябва да се фокусираме върху една група граждани – източноевропейци, и да ги заклеймяваме по този начин, категорична е тя.

Илиана Иванова коментира още: От доста време работя по темата и за ограниченията за български работници. На мен ми се ще ЕК да беше малко по-твърда и активна в отстояването на тези принципи. Радвам се, че вчера излезе изявление от комисаря Ларсо Андор за ограниченията, което беше малко по-различно от досегашните безразлични коментари. Той заяви, че ще изисква допълнителни доказателства от държавите за мотивите им за удължаване на ограниченията за български и румънски работници. Той ще настоява дори до края на годината тези ограничения да бъдат премахнати. Това е позицията, която трябва да има ЕК като един истински пазител на договорите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна