Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кацаров: Бойко Борисов носи най-голямата отговорност за случващото се в здравеопазването

Снимка: БГНЕС

Най-голяма отговорност за случващото се в системата на здравеопазването носи министър-председателят Бойко Борисов. След него отговорност носи министърът на здравеопазването Стефан Константинов. На трето място е д-р Нели Нешева. Ако се искат оставки, те трябва да са в този ред. Това заяви в предаването „12+3” Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

От 2002 г. до сега всяка година са се раздавали такива бонуси. Д-р Нешева довърши въведените от предшественичката й т.нар. делегирани бюджети на болниците и всъщност от търговските дружества болници направи бюджетни предприятия. Това е мярка срещу доброто здравеопазване. Аз не го приемам като мярка срещу кризата. Резултатът на този удар е лошото качество на медицински услуги, коментира той и добави мнението си, че има неравнопоставеност в плащането и сключването на договори с болниците. Според него правилата не се прилагат еднакво спрямо всички.

Според изпълнителния председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, смяната на ръководството на НЗОК в този момент е контрапродуктивна и ще създаде смущения в системата. Той добави мнението си: Много е трудно в една наложена система на управление – нещо, което доста сериозно политически се контролира и от изпълнителната власт, независимо, че това са обществени средства, да направиш генерални промени. Действително миналата година се извършиха много сериозни промени. НЗОК е едно много странно създание, при което председателят на Надзорния съвет се назначава от Министерския съвет, а управител на Здравната каса се избира от парламента – някакъв правен абсурд, който не е ясен. Председателят на Надзорния съвет обикновено е зам.-министър. Оттам започват сериозни деформации на разходването на тези обществени средства, които са на здравно осигурените лица. Миналата година се преведоха, не зная по чия заповед, 340 млн. на министъра на здравеопазването. Той не е дал отчет къде се разходват тези пари. Д-р Нешева разпределяше 3,5 млрд. Зная каква е настройката на обществото, зная как се експлоатира злобата в обществото. За голямо съжаление тази злоба се експлоатира от политиците. Ние имаме един професионалист, независимо от коя партия, който управлява в тази трудна обстановка – да се бори с лобистките настроения, да се бори с лобисткия натиск, да се бори и с натиска на изпълнителната власт и да управлява много по-добре парите, отколкото предходните години. В тази среда Нешева направи огромни промени в положителна посока.

Данев е категоричен, че д-р Нешева е спомогнала за подобрението на дейността на Касата при разпределянето на средства и постигане на по-добри цени при лекарствата.

БСК е категорично против разпределянето на бонуси и премии за сметка на глоби и санкции: Държавата трябва да прекрати тази порочна практика да разпределя като допълнително материално стимулиране постъпления от глоби и такси. Те трябва да разпределят премии - въпрос на бюджет, въпрос на спестени заплати, въпрос на спестени разходи, въпрос на по-добро управление на тези гигантски средства.

Нигяр Джафер от Комисията по здравеопазване в Народното събрание коментира от своя страна: В проблема с Нели Нешева се открояват няколко пласта. На първо място това са проблемите въобще в здравеопазването и в частност - в лекарствената политика. На второ място са проблемите в самата партия ГЕРБ. На трето място е чисто персоналната управленска грешка, допусната в случая. Народното събрание и законодателството може да бъде обвинявано в какво ли не, но в закона е записано, че разпределението на средства трябва да става в рамките на онези 25%, но за служителите. Няма директор на Здравна каса до този момент, който да е получавал бонуси. На четвърто място се намесват и политически интриги. В този момент групата на ГЕРБ или трябва да се еманципира и да каже своето мнение, или трябва да не счупи хатъра на премиера, а той ги призова да й поискат оставката, и наистина да приемат оставката.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени