Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Емануил Манолов


Тъжна и изпълнена с неволи е историята на композитора Емануил Манолов - първият български капелмайстор след Освобождението, първият български композитор - автор на първата българска опера "Сиромахкиня". Той напуска този свят на 2 февруари преди 110 години.

Мизерията не успява да помрачи жизнерадостната му усмивка, да сломи добродушния му характер. Негови съвременници твърдят:
Той откликваше на всичко и твореше за всички - за ученици и възрастни, за учители и работници, за бохеми и влюбени, за казармата и за църквата. За всички пишеше искрено и честно. Затова го обичаха.

Манолов създава песни, които са еталон и до днес. За жалост това не го прави популярен сред държавните институции и дори след смъртта му някои депутати са против отпускането на пенсия за многобройното му семейство, тъй като Манолов "не е нито Шопен, нито Чайковски".

За нас в наследство остава музиката на Емануил Манолов - пионер във всяко едно отношение в българското музикално творчество. Чуйте още подробности в рубриката Помните ли..., представена от Красимира Йорданова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна