Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мила Искренова поставя Дракула

Снимка: Архив
Всеки политик, откакто свят светува, е свързан с финансови кръгове, които го поддържат – законно или не. За първи път аз заявявам открито, че кампанията ми е финансирана от „Кръв Инкорпорейтед”. Всеки може да прегледа регистрите ми! Това е компания, която от самото си създаване влага в строежа на инфраструктура, болнични заведения и благотворителност. Драги слушатели, „Кръв Инкорпорейтед” е най-големият строител на домове за сираци в държавата!

Тази политическа реч е една от провокациите в новия спектакъл на балет „Арабеск” „Дневникът на Дракула” с участието на артистите от Народния театър „Иван Вазов” Деян Донков и Биляна Петринска. Премиерата ще бъде на 24 февруари в Музикалния театър „Стефан Македонски”. Не пропускайте! Именитата хореографка Мила Искренова ще ви накара да се замислите и ще ви разсмее до сълзи в това артистично, модерно и ексцентрично наблюдение върху състоянието на човешката цивилизация днес. Какво е посланието й?

М.И.: Хората имат свободата да разбират съвременното изкуство според собствените си възгледи. Мисля, че този спектакъл ще бъде разбиран различно. Това, което е вложено в него, е едно генерално отражение на света, в който живеем. Цялото това желание да бъдеш силен на всяка цена, да успееш на всяка цена ни кара да се самоизконсумираме. Дракула е толкова всеяден, че изяжда собствената си смъртност. В този смисъл Дракула сме всички ние!
Р.К.: Политика, кръв, секс... Това е много благодарна тема за комерсиален спектакъл, но Мила Искренова е „запазена марка” за интелектуално предизвикателство.
М.И.: Да, аз съвсем откровено мога да кажа, че в случая ние правим комерс, обаче висок комерс! Искаме да кажем много сериозни неща по начин, който да бъде разбран от максимален брой хора.
Р.К.: Аз съм много впечатлена и от кастинга за тази постановка!
М.И.: Наистина кастингът е нещо много важно! Както казва Уди Алън в едно интервю: „Ако намериш верните хора за една работа, после е достатъчно да ги оставиш да правят каквото знаят и накрая да си вземеш хонорара!”
От първия момент си представях точно тези актьори - Деян Донков и Биляна Петринска. И двамата са много пластични, сексапилни! И двамата могат да минат през различни превъплъщения. Това, което ме радва, е, че много добре се разбраха и съчетаха с танцьорите на „Арабеск”! Мисля, че и за двете стани това е един много полезен опит!

Спектакълът е абсолютно завладяващ! С майсторството на балет „Арабеск”, със силното актьорско присъствие на Деян Донков и Биляна Петринска, с великолепната барокова музика, умело съчетана с модерен саунд, със страхотните хрумвания на Мила Искренова - от оркестъра от връзки ключове до хореографския й език!

По публикацията работи: Росица Кавалджиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна