Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия заплашва с ответни мерки заради квотите на ЕС за авиокомпании

Русия може да затвори въздушното си пространство за самолетни компании на Европейския съюз, които летят до Далечния изток, ако Брюксел продължава да настоява руските авикомпании да купуват разрешителни за въглеродни емисии, заяви руският заместник-министър на транспорта Валери Окулов.

Новите правила, задължаващи пътуващите до дестинации в ЕС авиокомпании да участват в програмата за разпределяне на въглеродните емисии, са дискриминационни и поставят неоснователни ограничения на търговията, добави Окулов.

Ако страните от ЕС продължават да прилагат новите правила, Русия може да блокира гражданските авиационни радиовълни за европейките авиопревозвачи, извършващи полети от и до Далечния изток, като на практика затвори сибирското въздушно пространство за тях.

Представители на руския авиационен сектор са на мнение, че програмата на ЕС несправедливо ще накаже руските авиопревозвачи, които по принцип работят с по-стари и по-замърсяващи самолети, като ги накара да купят повече разрешителни за вредните газове.

В Брюксел Исак Валеро, говорител на еврокомисаря по въпросите на климата Кони Хедегор, посочи, че ЕС би проявил желание да преразгледа закона си, ако може да бъде постигнато глобално споразумение чрез Международната организация за гражданска авиация, която е агенция на ООН.

От 1 януари всички авиопревозвачи, които кацат или излитат от летища в ЕС, отговарят за въглеродните си емисии. 85 процента от квотите им се дават безплатно, а за останалата част няма да се плаща до април 2013 година.

По публикацията работи: ДПА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени