Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По 5 дела не сме предоставили класифицирана информация на съда в Страсбург

Снимка: БГНЕС
В последните няколко месеца имаше два случая, при които Европейският съд по правата на човека изиска класифицирана информация. Това заяви в предаването "Преди всички" председателят на Комисията по сигурността на информацията Цвета Маркова.

Общо 5 са делата, минали досега през Страсбург, при които е имало необходимост от класифицирана информация, но тя не е била предоставена, посочи тя и обясни: Ако се потвърдят нашите изводи и анализ, който сме направили, няма да се налагат законодателни промени за решаването на този въпрос. На практика той ще се реши чрез прилагането и в рамките на едни задължителни указания за специалните разузнавателни средства, които ще издадем евентуално в началото на март. Целта, която си поставяме, е на медиатор между страните. Комисията трябва да осъществява държавната политика в областта на класифицираната информация и да предотвратява случаи на различно прилагане от различните институции.

Относно делата за разгласяване на класифицирана информация, Маркова каза: Размерът на наказанието не е единственият критерий, по който се преценява ефективността на регулаторната рамка или ефективността на правоприлагащите органи. По-добре е наказанието да е неотменимо, макар и не толкова тежко. По-важният ефект на наказанието е неговата неотменимост.

Според нея е нормално още да има проблем с експертите с допуск до класифицирана информация, защото практиката сега "прохожда".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна