Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петков: И без нотариално заверен договор може да се води дело срещу арендатор

Снимка: БГНЕС
Ако собственици на земи нямат нотариално заверени договори за аренда и наем и имат проблеми с арендатор, това не означава, че не могат да заведат дело в съда. Това заяви в предаването "Преди всички" Борислав Петков – председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи.

Петков обясни как може да се прекрати договорът за аренда: Ако договорът е едногодишен, има възможност човекът да каже на арендатора, че повече не може да ползва земята му. Това може да стане, когато приключи стопанската година. За задължението, което ще остане в тежест на собственика, той трябва да води съдебно дело, за да си събере сумата, която му се дължи от арендатора. Ако договорът е многогодишен, тогава арендаторът може да продължи да ползва земята по този договор, въпреки че не е платил рентата. Когато приключи съдебното дело и съдът реши в полза на собственика, чак тогава може да бъде прекратен договорът.

Петков подчерта, че асоциацията е предложила съкратена процедура по прекратяване на договори с некоректни арендатори и изплащане на обезщетението веднага.

Асоциацията проучва възможността за публикуване на списък с некоректни арендатори, които не изплащат дължимите ренти, подчерта Петков и обясни, че собствениците на земи могат да изтеглят от сайта й бланки на договори за наем и аренда.

До 25 март тече срок, който е важен и за собствениците на земеделски земи, т.е. ако те не са си отдали земеделската земя под наем, обаче имат желанието да я обработват лично, трябва да заявят това желание в съответната общинска служба по земеделие на територията на своята община. Ако те не са си отдали земята и не искат да я работят, те трябва да намерят възможно най-добрия вариант като арендатор и ползвател на земеделска земя, на която да му я дадат под наем и то на добра цена. В противен случай, ако не сключат договор за новата стопанска година, те рискуват тяхната земя при сега действащото законодателство, да бъде разпределена по ползване като бели петна, т.е. те пак ще получат своята рента, но тя ще е средната рента, което е значително по-малко от нормалната пазарна и ще трябва да ходят да си я търсят от съответната община, подчерта още Петков.

Цялото интервю, както и случая на Лиляна Цочева от Ловеч, може да чуете в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна