Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Попов: Случаите на полицейско насилие не са чак толкова много

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Изследването, което се провежда преди назначаване, цели да установи психологическата годност на кандидата да отговори на изискванията на държавната служба в МВР. Няма никакъв смисъл това да се повтаря след 5 години. Това каза в предаването "Преди всички" Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

Относно предложението на председателя на временната анкетна комисия, разследваща случаите на полицейско насилие, Красимир Ципов – при сигнали за превишаване на правата от страна на полицаите те да бъдат местени на друго работно място, Валентин Попов запита кой ще заеме техните работни места. Според него това не е мярка, която ще повлияе позитивно за ограничаването на полицейското насилие.

Попов е категоричен, че случаите на полицейско насилие не са чак толкова много. За него е странно дори, че тези случаи се "раздухват" толкова много. Той подчерта също, че такова внимание не се обръща на случаите на насилие срещу полицаи.

Действащата нормативна уредба е достатъчно добра. Прилагането й може да даде много добро отражение и към намаляване на полицейското насилие, доколкото такова има. Твърдото й прилагане може би ще ограничи донякъде и насилието срещу полицаи. За нанасяне на удар на полицай, който си извършва служебните задължения, глобата е 200-300 лв., което е смешно, изказа мнение Валентин Попов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени