Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Хамарберг: Българските власти реагираха бързо при случващото се в Катуница

Снимка: БГНЕС
Има предразсъдъци в обществото против ромите и това се използва от екстремистки групи в пропагандата им срещу ромското население. Необходими са по-убедителни действия, за да бъдат предпазени ромите от този тип говор на омразата. Сериозен проблем са жилищните условия, където е необходимо нещата да се подобрят. Ромските деца представляват и голям брой от децата в институции и това също е сигнал, че нещо не е наред. Виждам, че правителството предприема някакви мерки и се надявам, че те ще са в началото на по-енергична политика за приемането на ромското общество. Това каза европейският комисар по правата на човека на Съвета на Европа Томас Хамарберг в интервю за предаването "Нещо повече".

Наистина има роми, които извършват престъпления, но опитът в много други държави показва, че мараганилизираните групи хора в неизгодно положение, където бедността е голяма има значително присъствие в криминалната статистика. Ромите често са използвани от престъпни босове, които не са само от ромски произход. Най-важното е да не се налагат стереотипи за цялото ромско население, заради действията на отделни негови представители, каза той.

По повод на случая Катуница той обясни: По този случай има съдебен процес, който продължава и затова не мисля, че трябва да правим каквито и да е изявления още повече при положение, че не разполагам с цялата информация. Впечатлението ми е, че българските власти реагираха много бързо на случващото се. Смятам, че трябва да изчакаме резултатите от съдебния процес преди да правим изводи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна