Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 730 000 лв. бонуси получили представители на предишното правителство през 2007 година

Снимка: БГНЕС
Над 730 хиляди лева са получените от представители на предишното правителство пари от контролните органи и дружества с държавно участие. Данните от 2007-ма година бяха разпространени от Сметната палата по искане на парламентарната група на ГЕРБ.

Разпределението на сумата е между 37 души, 22-ма заместник-министри и 11 началници на политически кабинети. Пламен Орешарски, Румен Овчаров, Нихат Кабил, Емилия Масларова са четиримата министри, които също са получавали пари и от бордове на държавни предприятия. След 2007 г. няма как да се направи разграничение между доходи от бордове и останали възнаграждения, защото е сменен форматът на данъчната декларация, обясни Димитър Главчев от ГЕРБ. От 2008-а до 2010-а заради данъчна тайна Сметната палата не може да предостави данни, каза Главчев.

От ГЕРБ отчитат несъответствие от 315 470 лева между декларираното в публичния регистър на Сметната палата и пред НАП за 2007 г.

За бившия заместник-министър на икономиката това несъответствие е най-голямо – близо 103 хиляди лева. В справката за несъответствията няма имена на бивши министри. Димитър Главчев от ГЕРБ изрично уточни, че не твърди, че разминаването в сумите е направено умишлено.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна