Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Димитров: Големите скандали предстоят

Цветанов ни е подвел. До септември в МВР са раздадени 10 млн. лв. бонуси, подчерта лидерът на СДС
Снимка: Архив
Случиха се много скандални неща, но най-скандалните предстоят. Пет министерства не са отговорили на нашите въпроси, сред които МИЕТ, МРРБ, МТИТС и Министерство на културата. Смятам, че там са най-скандалните неща. Това каза в предаването "Преди всички" лидерът на СДС Мартин Димитров. Той добави също: Смятам, че министър Цветан Цветанов ни е подвел много сериозно. Той е отговорил, че има 58 хил. лв. награди, изплатени от неговото министерство, а на самия му сайт може да се види, че до септември са изплатени 10 млн. лв. допълнително материално стимулиране. Прогнозата на самия сайт е, че до края на годината тази сума ще стане 20 млн. лв. Другият момент е, че при г-н Цветанов е давано по тримесечие, а точно преди изборите са раздадени огромните милиони.

Сините предлагат промени в Закона за администрацията, според които всички допълнителни плащания трябва да бъдат записвани в регистър и да могат да бъдат следени от всеки. Според Димитров за участието си в бордове на фирми министрите и зам.-министрите не трябва да получават допълнително възнаграждение. Възнаграждението на други лица пък трябва да бъде пряко свързано с отговорностите и работата, която вършат.

Няма реформа в администрацията. Там действа принципът "Куче влачи, диря няма". Вярно е, че това са принципи, залегнали от тройната коалиция и че там се разпределяха подобни пари по същия непрозрачен начин. Обаче това правителство дойде на власт с обещанието за откритост, което не се случва. Ние не сме против допълнителните възнаграждения, но те трябва да бъдат ориентирани към резултати и да бъдат публични, подчерта Мартин Димитров и добави категорично: Кадровата политика на ГЕРБ е страшно сбъркана. При Мирослав Найденов в Министерството на земеделието има ли хора с дипломи? Няма добър избор на компетентност. Това води до лошо управление. Този проблем не се решава с няколко уволнения, а се разрешава с цялостна реформа на администрация. Аз твърдя, че част от хората, които работят с европейските фондове, не знаят езици. Давате ли си сметка колко неадекватно е това?

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна