Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Допълнително възнаграждение са получили само юристите от Комисията за конфликт на интереси

Снимка: Дневник
По една заплата допълнително са получили юристите и общата администрация в Комисията за конфликт на интереси - общо 14 души, които са получили по една заплата. Това съобщи в предаването "Преди всички" председателят на комисията Филип Златанов. Той поясни, че Комисията за конфликт на интереси може да се самосезира за бонусите, но само ако има конкретни твърдения въз основата на конкретни документи: Твърдения, че някой е взел нещо и това е конфликт на интереси – не са повод да се самосезираме... Ако действаме по този начин, ще бъдем затлачени от самосезирания въз основа на голи твърдения - не само на Сергей Станишев, а и на жълтите издания. Не бягаме от проверка.

Сигурен съм, че във всички ведомства, в които са получавали бонуси или ДМС, има установени вътрешни правила. Не бих се нагърбил да квалифицирам това явление като конфликт на интереси. Трябва да се извърши проверка, разбира се ако има основание за такава. Обществото и най-вече политиците трябва да се научат да гледат документите и да поставят нещата в някакви законови рамки. Не може различни хора, особено от политическата класа, да се упражняват по този начин, изказа мнение Златанов.

Той коментира и участието на висши държавни служители в бордове на държавни фирми: Комисията се е произнасяла със становище по този въпрос - когато едно лице на обществена длъжност участва в бордове на управление на търговски дружества, то прави това в обществено качество. Тук то няма частен интерес, тъй като не получава пари. Вече сме се произнесли по този въпрос, но ако трябва, ще ги разгледаме пак.

Към настоящия момент има 32 решения за конфликт на интереси, като в 16 от тях е установен такъв, посочи Златанов и добави, че само в 3 от тези решения става въпрос за учители и директори на училища, а в останалите има митнически служители, кметове и зам.-кметове.

Надявам се в скоро време да имаме ясна концепция как да променим закона така, че да бъде по-ефективен и да направим конфликта на интереси по скоро фигура, която се отнася за превенцията, а не за санкционирането, каза още председателят на Комисията за конфликт на интереси.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени