Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски: От началото на следващата година страната няма да разполага с фискален резерв

Снимка: БГНЕС

От началото на 2010 г. предупреждавам, че правителството с огромно удоволствие харчи спестените от предишните три правителства фискални резерви, а те са необходими за гладкото функциониране на монетарния режим. Тенденцията е след една година да нямаме никакъв фискален резерв. Това връща страната ни в периода непосредствено след 1997 г., когато стартирахме от нулев фискален резерв, каза в предаването "Неделя 150" бившият финансов министър Пламен Орешарски.

От своя страна Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, каза, че при всички случаи трябва да се търси заем, вътрешен или външен. Според Стоянова не бива да смятаме, че цел на промяната в закона за Сребърния фонд е неговото използване за плащане на външния дълг изцяло. Всичките 1,7 млрд., които са в Сребърния фонд, да се използват за изплащане на външния дълг, не е най-доброто решение, каза Стоянова. Тези пари трябва да се използват за възможности за по–голяма доходност, допълни председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Пламен Орешарски думите на Менда Стоянова потвърждават опасността, че със средствата от Сребърния фонд ще се изплати изцяло дългът.

В предаването "Неделя 150" бившият финансов министър Пламен Орешарски каза, че е за материалното стимулиране, но по единни критерии, а не да се дава само на политически лоялните служители, както се прави в момента. Според  Менда Стоянова размерът на изплатените бонуси годишно е 8% от основната заплата и по думите и това е нормално.

Цялата дискусия чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени