Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трябва ли България да търси заем за плащанията по външния дълг?

Снимка: Архив

Трябва ли  България да търси заем за плащанията по външния дълг - коментарите продъжават в предаванията на "Хоризонт". Припомняме, че в "Неделя 150" на 4 март председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова обяви, че такъв заем ще се търси, а също и че може да бъдат ползвани и средства от т.нар. Сребърен фонд, където се трупат пари за по-високи пенсии.

В предавенето "12+3" Красимир Катев, бивш заместник-финансов министър по времето на НСДВ, обясни, че няма причина за безпокойство от гледна точка на финансите на държавата. Политизира се това иначе разумно предложение на министър Дянков за частична упортеба на средставта от Сребърния фонд. Фискалният резерв е на прилични нива- малко под 4 милиарда. Катев смята, че гъвкава линия от МВФ, каквато взе Полша, ще е вариант за нас.

Икономистът Георги Ангелов припомни, че през есента на 2008-а година фискалният резерв е бил 12,5 милиарда лева. 9 милиарда бяха похарчени за 3 години, т.е с този темп след по-малко от година няма да остане нищо от него. Той е толкова нисък, че не трябва  да спада повече. Средно в ЕС страните имат резерв около 10 процента от БВП. Не можем да си позволим да изхарчим Сребърния фонд. Имаме нужда резервът да се поддържа в ликвидна форма. Ако Гърция фалира, целият регион може да бъде отрязан от всякакво финансиране, каза Ангелов.

Коментарите на експертите можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна