Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Националната инициатива "Работа за младите хора" не предлага нови мерки и програми

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Младежката безработица в България е с 4,7% повече от средното за ЕС, каза в предаването "Преди всички" Атанаска Тодорова от КНСБ. Тя цитира и конкретни данни: Според данните на НСИ за последното тримесечие на 2011 г. общата безработица в България е 11,4%, а безработицата сред младежите на възраст между 15 и 24 г. е 28,9%. Ако погледнем коефициента на Агенцията по заетостта, която дава младежите до 29 г., безработицата е 19,1%. Средно за ЕС безработицата за същия период е 22,1%. Евростат дава данни за България – 26,8% младежка безработица.

Спорните моменти при първия вариант от документа на Националната инициатива за работа за младите хора в България бяха основно, че той не предлага нови мерки и програми за младите хора, а обединява онези мерки и програми, които ги има в Националния план за действие по заетостта, като ги извежда в едно подзаглавие с индивидуална насоченост към младите хора. Средствата, осигурени в Националния план за действие по заетостта за младите хора, е в размер на 9,6 млн. лв. от една страна, от друга страна – в Националната инициатива за работа за младите хора отново виждаме същите средства със същите мерки и програми. Бихме могли да надградим идеите, като включим нови инициативи с цел намаляване на младежката безработица, с цел регистриране на младите хора в бюрата по труда
, коментира Тодорова.

Като проблем тя изтъкна липсата на връзка между образование и работа. Според нея е добре учениците да имат възможност за практически занятия в предприятията, в центрове за професионално образование.

Оптимист съм, че на днешното заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта ще бъде постигнато споразумение по плана между държавата, синдикатите и бизнеса, каза от своя страна Иван Захариев от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Той добави:

В КРИБ смятаме, че прилагането само на планираните от МТСП дейности може да има конюнктурен ефект и да се изрази в облекчаване на измеренията на младежката безработица, но не и да доведе до решаване на проблема, защото решението е в сферата на икономиката и не може да се постигне само с административни мерки. Подкрепяме предложението на министъра за създаване на звено, което да организира и координира дейността по инициативата „Работа за младите хора в България”. КРИБ ще предложи включването в звеното на почти всички министерства и институции. Ще предложим тези институции да поемат и политически ангажимент по изпълнението. Ще предложим в организационното звено министерствата да бъдат представени от самите ресорни зам.-министри, а останалите институции – от участници от висок ранг. Ще предложим още самият социален министър да председателства и координира дейността на това звено.

Интервютата може да чуете в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна