Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Танев: Борисов не може да плаща морален данък заради бонусите

В България политическата власт винаги е искала да държи в шах административната власт, смята Танев
Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов не може да бъде съден за това, че са раздавани бонуси. Всички крещят, включително тези от предишните правителства, които не връщат пари, че са ги взели легално. След като е легално, Борисов не може да плаща морален данък. Това заяви в предаването „12+3” проф. Тодор Танев, ръководител на Катедра „Публична администрация” в СУ „Св. Климент Охридски”. Той добави: В случая не е голямо и велико планиране на тайни централи в правителството как да се извлече дивидент и в момента да се раздуха някакъв специален популистки сценарий. Това не е вярно. Но от него Бойко Борисов извлича доста по-голям дивидент, отколкото предните.

Според Танев в момента е добре да се мисли за ново законодателство, отколкото за журналистически или политически двубои, които само смъкват още повече доверието на хората в държавността. Той е на мнение, че промените в Закона за държавния служител няма да решат тези проблеми: Не е нормален начинът, по който се създава законодателството. То се прави от затворени кръгове, приближени към управляващото мнозинство. Повечето от тях траят до следващото управляващо мнозинство. Това са плаващи, домандатни закони.

Големият проблем на България е прекалената партизация, политическите партии, смята проф. Танев и добави: В България те управляват, те бият, те правят каквото си искат в рамките на своите мандати. Това трябва да им се вземе. Единствените, които могат да го направят, са гражданите плюс частниците.

Според професора скандалът с бонусите има и положителен елемент, защото вече се говори за тези неща: Десетилетия не се говореше за тези неща. Дори самото говорене има някакъв социален ефект. Отрицателното, разбира се, е моментът на популизъм вътре в него, който се използва от управляващите, това е неминуемо, това е техен дивидент. Това е по-скоро отпушване на клапана на обществено напрежение в момент на криза – по-скоро такъв ще е ефектът, отколкото някакъв по-положителен. Самото население на България като че ли не е достатъчно подготвено, за да усети това, което се случва в момента, а да усети – означава да го използва. Граждански сдружения, фондации, които обслужват какви ли не интереси чужбински, в момента мълчат гробовно. Единствените, които говорят, са журналистите. Всички други мълчат. Няма кой да използва момента, за да притисне още повече управляващите, но нямам предвид само това правителство – управляващите са всички, които са управлявали, и всички, които са взимали бонуси. Две неща могат да ги притиснат – едното са частниците в България, а другото е българското население.

Проф. Тодор Танев коментира още: В България политическата власт винаги е държала да държи в шах по какъвто и да било начин административната власт. У нас администраторите са потисната класа. Те са поставени на тези места, понякога са „захарче”, както е в случая. Един началник на Здравна каса, ако има възможност да взима легално някакви хиляди левове, той ще подкрепя въпросното правителство. Това фактически е подкуп или „захарчето”, с което от политиците дресират административната класа. У нас щом дойде новото правителство, повечето от средния и особено висшия ешалон на властта си прибират всичко от бюрото и си отиват. Тази сменяемост може да бъде оправдана само ако новият, който идва, е равен или по-добър от предния, но когато е „калинка”, това на нищо не прилича. Това е чист подкуп, който е легален.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени