Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция успя да преструктурира дълга си и да избегне фалит

Евангелос Венизелос
Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцкото правителство обяви, че е постигнало достатъчна подкрепа от частните кредитори за преструктуриране на дълга си, предаде Евронюз. По данни на финансовото министерство 85,8 процента от частните кредитори са приели споразумението за размяна на гръцки държавни облигации. Атина имаше нужда от подкрепа от поне 75 на сто от инвеститорите, за да осъществи споразумението. Съгласно него те ще приемат доброволно загуби до 74 процента от дължимото им.

Тази рекапитализация ще бъде значителна и ще бъде необходима, за да позволи на гръцката банкова система да разшири отново кредита към реалната икономика, каза банкерът Плато Монокрусос от "Юробанк ИЕфДжи".

Според анализатори споразумението беше единственият начин Гърция да избегне фалита. Освен това то ще отвори вратата за втория спасителен план от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка.

Смятам, че това е повече от очакваното и мисля, че е огромен успех. Това е много важно - не самата транзакция, а фактът, че това е началото на възстановяването на доверието в икономиката, заяви финансовият анализатор Михалис Мазуракис.

Благодарение на споразумението публичният дълг на Атина ще бъде редуциран с над 100 милиарда евро. Предварителните резултати от размяната на ценните книжа ще бъдат обявени от гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос

За първи път от десетилетия насам в историята на страната ние действахме заедно като парламент, като правителство, и намалихме дълга, каза по-рано Венизелос.

Рискът от криза в еврозоната за момента е избегнат, заяви в интервю за американска телевизия директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард

Френският финансов министър Франсоа Бароан също определи постигнатото от Атина като успех: Това е добра новина, добър успех. Това е нещо, която ни позволява да останем на доброволна основа, като избегнем фалита на страната.

Германското министерство на финансите също приветства успеха на операцията за размяна на гръцки държавни облигации, собственост на частни кредитори.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна