Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ: Доверието в ядрената енергия беше разклатено след "Фукушима"

АЕЦ "Фукушима"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инцидентът с японската атомна централа "Фукушима Дайичи" е довел до подобряване на сигурността на ядрената енергетика както в Япония, така и по света. Това заяви в интервю за СиЕнЕн генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Юкиа Амано. Радиационната авария във "Фукушима Дайичи" беше в резултат на катастрофалното земетресение и последвалото го цунами на 11 март 2011 г.

Голямата причина за инцидента, разбира се, бяха огромното цунами и земетресението, но има и човешки елементи и управленски елементи. Например в ядрената централа "Хамаока" в Япония се строи стена против цунами, висока 18 метра. Централата "Фукушима Дайичи" не беше подготвена за продължителното пълно спиране на тока, но сега в много ядрени централи електрическото захранване при извънредни ситуации е подготвено. Това са някои от примерите за подобрения, обясни Юкиа Амано.

Директорът на Международната агенция за атомна енергия призна, че инцидентът е отслабил доверието в този вид енергетика.

Най-голямото влияние от инцидента с "Фукушима Дайичи" беше, че се наруши доверието в атомната енергия. Така че трябва да работим, за да възстановим доверието и за това са необходими действия. Не думите, а действията имат значение, каза Амано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна