Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 хиляди долара дари Бразилия на пострадалите от наводненията

Снимка: БГНЕС

Бразилия ще направи дарение за пострадалите от наводненията в община Харманли, съобщи за "Преди всички" председателят на БЧК Христо Григоров.

Сумата, която днес ще получим официално от посланика на Бразилия, ще бъде 50 хиляди долара. Тя ще бъде включена в общата сума, набрана от БЧК, която вече надмина 800 000 лева. Ще се прецени точно за какво ще бъде използвано бразилското дарение. Това ще бъде съгласувано с бразилското посолство. Посолството на САЩ също преведе 50 хиляди долара, каза Григоров.

Това бедствие отново показа, че българинът е солидарен. Ако се направи анализ на банковата сметка на БЧК, ще се види, че в нея хората са внасяли по 20, 30, 50, 100 лева, пари, преведени от хора, които нямат финансов комфорт, добави той.

В новосъздадения Обществен съвет, който ще служи за коректив за изразходването на средствата, са поканени много журналисти. Вероятно следващата седмица ще се състои първото му заседание.

Нашето виждане е тези средства да отидат преди всичко за възстановяване къщите на пострадалите. Ситуацията изважда на преден план въпроса за координацията на изразходването на средствата, събирани от различни организации и институции. Нашето становище е този център да не бъде в ръцете на неправителствени структури. В никакъв случай не казвам, че БЧК трябва да бъде този координатор. Това трябва да бъде държавна институция, която има пълната информация за всичко, което трябва да се направи и кой какви средства е събрал, заключи събеседникът.

Чуйте цялото интервю на Таня Величкова с Христо Григоров в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени