Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорът "За изчистване образа на България"

Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цвeтан Цветанов призова депутатите да създадат парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая с австрийския лобист Петер Хохегер. При посещението си в в Брюксел Цветанов е бил информиран за доклад на анкетна комисия на австрийския парламент, в който името на бившия български премиер Сергей Станишев е било цитирано в крайно неприятна светлина.

От Берлин Мария Стоянова - кореспондент на БНТ - обобщава откъде тръгнаха отново коментарите в Австрия и как от известен лобист Петер Хохегер се превърна в в обвиняем по корупционни дела.

В предаването "Преди всички" заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев каза:

Важно е да вървим в посока на създаване на правила, тяхното спазване и прозрачността. Вижда се какво се случва в Германия и Австрия, когато правилата биват нарушени. Не се опитваме да отклоним общественото внимание. Проблемите трябва да се поставят пред обществото и то само да прецени кое е съществено и кое не. Предметът на договора с известния лобист е за "Изчистване образа на България". Но този, който трябва да изчиства образа на България, в момента изпитва затруднения да изчисти своя образ. Ние, след като сме изпълнили всички изисквания за влизане в Шенген, отново се появяват съмнения за корупция при предишно управление.

Услугите, предоставени от австрийската PR агенция "Хохегер", са съответствали на средствата, заплатени по сключения с Международния панаир Пловдив договор през 2006 година. Това увери в предаването "Преди всички" бившият изпълнителен директор на панаира Йордан Радев. Резултатите от изпълнението на договора за популяризиране на България и нейната икономика и подпомагане на чужди фирми, участващи в Пловдивския панаир и български фирми на чужди изложения - са налице. През 2006-2007 г. на Пловдивския панаир са участвали рекорден брой, над 7500 чужди фирми годишно, посочи Йордан Радев.

Интервютата с Димитър Главчев и Йордан Радев и кореспонденцията на Мария Стоянова можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна