Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предотвратен инцидент в университета в Мериленд, Колидж парк

Снимка: Архив

Трайна тема в обществото е сигурността в Студентски град. Защо, колкото и трагедии да се случват там, на практика политиките към този специфичен квартал не се променят. В предаването "Преди всички" беше излъчен репортерски разказ на Ирина Недева за полицейската реакция в Универститета В Мериленд, Колидж парк, където преди няколко дни беше арестуван един студент след негов коментар в интернет форум. 

Критикуват полицията на университета, че не е обявила тревога преди ареста на студента, заплашил със стрелба в центъра на Университета Мериленд и че е пратила пълна информация по случая няколко часа след ареста му. Само за сравнение - у нас обикновено въпросът е защо дни след трагични инциденти няма достатъчно информация или пък тя е много забавена от страна на полицията... 

Ирина Недева разказва историята на 19-годишен студент, учещ инженерство - арестуван 10 часа след като е писал в интернет форум. Арест посред бял ден, сутринта в неделя, 11 март в едно от общежитията на Универститета Мериленд, Колидж парк.

Няколко часа по-късно полицейският участък на университета Мериленд (има такава специална част) разпрати сигнал за тревога до всички студенти, които могат да се абонират за есемес или имейл тревоги и да бъдат своевременно уведомявани за урагани, задръствания или пък криминални случки на територията на университетта и университетския град.

Детайлът е интересен и сам по себе си. Преди да го видиш по телевизията или да го прочетеш във вестника, това съобщение стига до теб под формата на предупреждение. „Предотвратен е… предполагаем акт на насилие във вашия район”, се казва още в разказа на Ирина Недева.

Чуйте го от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна