Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строежът на новия участък от магистрала "Струма" започва на 5 април

Снимка: БГНЕС

Участъкът от магистрала "Струма" от Сандански до Кулата трябва да бъде построен за две години. Строителството започва на 5 април, а договорът беше подписан на официална церемония в присъствието на министрите на регионалното развитие и на транспорта.

Отсечката ще бъде със 17 съоръжения, които имат за цел да съхранят флората и фауната в района. Това ще бъде една от най-екологичните магистрали в Европа, подчерта регионалният министър Лиляна Павлова.

Фауната в този регион е изключително богата. Това е една от най-високо защитените зони на "Натура" в протежението на цялата магистрала. Може би зайчетата и лисичките бяха атрактивни за първия лот, в този лот са по-скоро костенурките, ако можем със усмивка да кажем нещо за този лот, тъй като тук имаме и такива съоръжения, коментира Павлова.

Министърът на транспорта Ивайло Московски допълни, че са договорени над 86 процента от общия бюджет на оперативната програма "Транспорт" като един милиард и 800 милиона лева са само в пътния сектор. Най-трудното от строежа на "Струма" обаче предстои, допълни Московски.

Кресненското дефиле - лот три, от който зависи, разбира се, и цялостното одобряване на апликационната форма. Аз съм убеден, че ще се справим с това нещо в най-кратки срокове и остава да бъде финансирано след 2014 година и изпълнението, каза министърът.

Стойността на отсечката е 55 милиона лева.

По публикацията работи: Добрина Карамболова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени