Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сменят се лицата в кабинета, но не и политиките

Снимка: Архив

В проучване на  ББСС "Галъп интернешънъл", направено преди оставките на двамата министри, техните рейтинги са били стабилни. Това каза в предаването "Преди всички" Марчела Абрашева от агенцията.
Обществото иска смяна на политиките, твърдейки че иска смяна на министрите. Проблемът на всиките тези смени е, че се сменят лицата, но не се сменят политиките. Вече дори изглежда несъществено кой ще е здравен министър и дали госпожата, която сега пое поста ще стои три или шест месеца. По никакъв начин не  се правят реформи, които да ограничат държавните харчове и да повишат предвидимостта и прозрачността на управлението. То е една от основните причини, поради които у нас няма инвеститори.

Емилия Занкина - преподавател по политилогия, каза в същото предаване, че обяснението, дадено за оставката на министър Трайчо Трайков е несериозно. ГЕРБ има слаба кадрова политика. Това пролича още със случая Румяна Желева. Има решения, еднолично взимани от премиера Бойко Борисов, а в конкретния случай решенията се взимат най-вече в съвещание с вицепремиера Цветан Цветанов, а не в отворена дискусия с останалите членове на кабинета. Трета година виждаме, че всяко решение, което ГЕРБ взима лесно преминава през парламента, каза Емилия Занкина и уточни, че не очаква изненада  от страна на парламента по отношение на последните оставки.

В началото на мандата ГЕРБ и Бойко Борисов бяха синоними. Сега виждаме една игра на "доброто ченге" и "лошото ченге", където министрите се излагат и грешат, докато той остава чист и безгрешен сред тях.

Интервютата на Силвия Великова по темата можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени