Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенка Маринова: Цони Цонев подаде оставка по здравословни причини

Снимка: БГНЕС
Цони Цонев подаде оставка от поста на председател на Комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС заради здравословни причини. Цонев изложи съображенията си пред нас, свързани със здравето му. Това каза новият председател на етичната комисия във ВСС Пенка Маринова в предаването "12+3".

Маринова коментира и критиките към Комисията, отправени от ЕК.  Комисията ще продължи да се самосезира. За периода, в който работи този ВСС, Комисията е изготвила около 30 предложения до ВСС за търсене на дисциплинарна отговорност на магистрати. Не бих могла да твърдя, че Комисията, ръководена от г-н Цонев, не е извършила всичко необходимо, което е поставено като задача пред нас и така ще продължим и в бъдеще. Не бих могла да твърдя, че критичните бележки отправени към нас са безпочвени. Може би по-скоро ще се стремим към подобряване на дейностите ни, заяви Маринова.

Към момента съвместно с някои неправителствени организации изготвяме анализи за факторите, генериращи корупция сред магистратите. Резултатите ще бъдат оповестени края на април, обясни тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна