Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП се обяви за промяна в Закона за защита на конкуренцията

Снимка: БГНЕС
За промяна в Закона за защита на конкуренцията се обявиха от БСП след среща в парламента с представители на Съюз "Произведено в България". Искането на организацията е да има гаранция за стабилността на малките и средни производители на българския пазар. Съюзът вече е водил разговори с правителството за исканите законови промени и има поет ангажимент - промяна в текстовете за защита на конкуренцията, свързана с въвеждането на нова глава в Закона - за употреби с пазарна сила. Това съобщи Лукан Луканов, председател на изпълнителното бюро на съюз "Произведено в България".

Тази глава е насочена основно към търговските вериги с оглед да ограничи нелоялните търговски практики, които притискат и буквално смазват българските производители, които са доставчици на търговските вериги.

Според Лукан Луканов, подобна промяна би помогнала на малките и средни фирми не само да оцеляват, но и да генерират печалба и да могат да инвестират. Лидерът на червените Сергей Станишев обоснова подкрепата си за тази законова промяна.

Ние имаме злоупотреба с пазарна сила на големите вериги, които навлезнаха в България. Те поставят българските производители практически на колене, не поемат никакви ангажименти за преобладаващ дял на български стоки в своите вериги.

За миналата година 100 000 са новите безработни като преобладаваща част от тях, според Сергей Станишев, са дребни и средни фирми, които са фалирали.

По публикацията работи: Виолета Ашикова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна