Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплатите на миньорите от "ГОРУБСО-Мадан" вече са изплатени

"Върба Батанци" е новият собственик на ГОРУБСО-Мадан
Снимка: БТА

Миньорите от "ГОРУБСО-Мадан" вече имат пари по сметките си. Сумите, които са получили са различни - от 400 до 1000 лева. С дългоочакваните възнаграждения те започнаха да черпят хората в Мадан с бонбони и лакомства.  Около 200 бутилки шампанско ще отворят за добрата новина.

Заплатите на работещите в мината бяха изплатени след като снощи бе разписано споразумение за прехвърляне на собствеността и концесията на мините от "Интертръст холдинг" на новия собственик - обединението "Върба Батанци". 

Банкови служители са на работа в офиса в центъра на Мадан, каза Севдалин Бендеров, мениджър "Продажби и банкиране:

Банка ДСК е създала организация да обслужва клиентите в рамките на работния ден. При необходимост можем да организираме работа и утре.

След преговорите в Министерството на икономиката и енергетиката премиерът Бойко Борисов обеща късно снощи, че ще съдейства разплащането да започне още днес, въпреки че събота е почивен ден за банките:

Двета банки да пуснат системата БОРИКА, тъй като на работниците заплатите са по кредитни карти, да завери с необходимата сума 1,2 млн. за заплатите, като начало, за да могат да препратят съответно парите към картите на работниците и те още утре да си получат парите. Аз съм убеден, че "ГОРУБСО-Мадан" и ОЦК - Кърджали имат светло бъдеще, защото и системите и технологиите и машините, които в момента са в залог на банката, са най-добрите като технологии.

След 23 дни на протести част от миньорите посрещнаха скептично начина, по който бе запазена концесията в ГОРУБСО-Мадан. Мехмед Бодуров от КТ "Подкрепа", след като разбра, че новият собственик е сдружение между "Минстрой-холдинг" и Комбината за цветни метали в Пловдив:

Леко казано, сме разочаровани. Второ – ако няма съдействие, заедно с г-н Добрев, нещата в Мадан не вярвам, че ще бъдат толкова бързо решавани с бързи темпове. Бях убеден, че правителството ще застане зад "Химимпорт", които са с големи възможности, с големи финанси и бяха готови моментално да сложат 40 млн. лв. в мини "ГОРУБСО-Мадан". Според мен от тези кандидати е най-слабата оферта, но нека да изчакаме и да видим какво ще бъде занапред. 

Министърът на икономиката Делян Добрев подчерта, че със споразумението са изпълнени и основните искания на миньорите - ще бъдат изплатени заплатите, запазва се концесията и Валентин Захариев няма да е собственик на предприятието:

Това е възможно най-добрата развръзка, защото няма да се стига до прекратяване на концесията. След като бъдат платени заплатите, трябва да бъде направена съответната уговорка за плащане на осигуровките и на условията за безопасност, така че хората да могат да се върнат на работа и да не прекъсваме работата на тази концесия и да не останат те без работа. Другото, за което хората настояваха е г-н Захариев да не е вече в управлението, защото те се надяват на по-добър мениджмънт – това също е постигнато. 

Още в понеделник работниците от "ГОРУБСО-Мадан" ще могат да започнат работа, каза министърът на икономиката, енерегетиката и туризма Делян Добрев:

Говорил съм с новия концесионер. Той трябва да е готов да започне работа още в понеделник. Гарантираха ми, че ще закупят каски, ще закупят лампи, ще закупят самоспасители, работно облекло, ще подобрят условията на труд и всички забележки от Главната инспекция по труда, съответно ще направят споразумение с Националната агенция по приходите за осигуровките, за да имаме ние основание да прекратим процедурата по отнемане на концесията, което най-вероятно ще стане до края на другата седмица, но работа хората може би ще могат да започнат още в първите дни на следващата седмица.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев даде да се разбере, че окончателното решение за АЕЦ "Бeлене" ще бъде взето до юли. Преместване на изградения от руснаците реактор в Козлодуй ще удължи инсталирането на нови атомни мощности у нас с 4-5 години.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна