Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоний Гълъбов: Десният избирател е изтощен от свръхлиберални идеи

Снимка: БГНЕС

В ефира на предаването "Нещо повече" политологът Антоний Гълъбов направи анализ на политическите нагласи на избирателите. Ние сме в предкампания, това е очевидно, защото залозите на следващите парламентарни избори са много високи. Резултатите от местните и от президентските избори показаха ясно, че управляващата партия стои стабилно, но БСП не успява да преодолее електоралния шок, който преживя през 2009 година. В същото време е ясно, че има, ако не свободно, то поне недостатъчно ефективно отстоявано политическо пространство, каза той.

На президентските избори около 12% искаха по-радикално говорене, по-ясно противопоставяне. "Атака" губи подкрепа, но към това пространство се устремяват поне още три-четири политически формации. Още е рано да се прецени как ще бъде пренаредено политическото пространство. Има и някои смятани за маловажни маргинални движения в по-крайните части на политическата периферия, като крайна левица и крайна десница, които също ще се опитат да отправят някакви послания. Те са чувствителни на тема патриотизъм, неприязън към чужденци, антиамерикански настроения. Тези 12% не са никак малко, така че това е едно бойно поле, което тепърва започва да се насища с конкуренти, добави Гълъбов. 

На въпрос за състоянието на Синята коалиция, Антоний Гълъбов изрази опасения, че процесите в СДС са по-сериозни отколкото оставката на Прошко Прошков като член на ръководството, тъй като той остава член на партията. Онова, което се случва е, че в българското общество сред избирателите, които винаги са гласували в дясната част на политическия спектър, има очакване за по-консерватилно присъствие. Има като че ли изтощаване на свръхлибералните идеи.

За мен въпросът не е стратегията на оцеляването, а Синята коалиция да се разшири, обобщи той.

Чуйте цялото интервю на Емилия Антова с Антоний Гълъбов в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна