Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 млрд. лева са предвидени за България от еврофондовете след 2014 г.

Снимка: Архив

Почти два пъти повече евросредства за инфраструктурни проекти очаква българското правителство за периода 2014-2020г., съобщи ресорният министър Томислав Дончев. Той участва в дискусия за следващата финансова рамка на ЕС.

Министърът прогнозира, че България ще получи 17 милиарда лева безвъзмездна помощ от ЕС, а със съфинансирането от националния бюджет, по програми ще се усвовяват общо 20 милиарда. 30%, или около 6 милиарда лева, ще отидат за инфраструктурни проекти в пътища, железници и водния сектор, което е значителен ръст спрямо сегашния финансов период 2007-2013 година.

Европейските държави все още преговарят по бюджетната рамка и сумата, която се изчислява като процент от брутния вътрешен продукт на всяка държава, подлежи на преговори, призна Томислав Дончев:

Не бива да ви зарадва, че има някои държави-членки, особено от нетните донори, които по-скоро имат желание да бъде намален таванът от 2.5%. Лично ако питате моято пригноза каква е, очаквам таванът да остане 2.5.

Министър Дончев допълни, че България ще има и повече пари за инвестиции в наука и образование чрез Европейския социален фонд и Европейския фонд за регионално развитие: 

Как изглежда това разпределение за страна като България - от цялата финансова рамка 30% е Кохезионният фонд, коeто означава инвестиции в тежка инфраструктура - пътна, железопътна, както и сектор води. Преизчислен е 18% Eвропейският социaлен фонд, коeто са всички инвестиции в образованиетo, като меки мерки, социално включване, квалификация на работната сила. Останалият ресурс е Европейски фонд за регионално развитие, като имаме ангажимента 50% от целия ресурс да се разходи за нисковъглеродна икономика, регулации и малки и средни предприятия. 30% дял на Кохезионния фонд в никакъв случай не е отстъпление, каза Дончев.  


 

 

По публикацията работи: Никола Миладинов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна