Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има реална опасност от корупция при близо 1 % от обществените поръчки у нас

Снимка: БГНЕС
Има реална опасност от корупция при близо 1 % от обществените поръчки у нас. Това заяви директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към МС (БОРКОР) Румен Миланов.

Реално БОРКОР може да заработи до средата на тази година. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов по време на представянето на дейността на Центъра. Според него до момента е имало редица трудности, за да започне фактическата работа на експертите, работещи там. Председателят Миланов обясни, че близо 1 % годишно от обществените поръчки у нас, които са на стойност около 4 млрд. лева има възможност да бъдат повлияни от корупция. Това означава, че обществени поръчки за близо 4 млрд. лева годишно могат да бъдат опорочени.

Това, което говорим за обществен поръчки, които се провеждат годишно в размери над 4 млрд. лева, означава, че средата за корупционен натиск е огромен и в тази връзка трябва да има модели и матрици, които да бъдат идентични, за да няма абсолютна никаква възможност за някакви манипулативни подходи при определянето на определени печеливши в обществените поръчки, заяви министър Цветанов.

По време на представянето на работата и функциите на Центъра стана ясно още, че БОРКОР е част от изпълнението на стратегия на българското правителство, за да може да има реална борба срещу корупцията и престъпността у нас. Сред идеите на експертите е да бъдат командировани конкретни служители на БОРКОР в съответните ведомства, които да имат отношение и получавайки възнагражденията си не от БОРКОР, а от ведомство да участват активно в изпълнението на поставените им задачи.


Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна