Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите реакции след отказа ни от АЕЦ "Белене"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов поздрави правителството за взетото решение да се откаже от АЕЦ "Белене":

От ГЕРБ, от правителството се изискваше много кураж да го вземе, за което аз ги поздравявам. Горд съм с това, че ние бяхме единствените, които категорично от много години заявяваме, още от момента, в който Симеон Сакскобургготски преразгледа това решение през 2002 година, от тогава ние сме против изграждането на АЕЦ "Белене". Което показва, че истината наистина има къси крака, но винаги стига навреме.

Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че не е бил защитен българския интерес:

Това решение на правителството на г-н Борисов, едно от фаталните решения за това правителство, за България, цената за това безотговорно, немотивирано икономически решение ще платят българските данъкоплатци с по-високи цени за електроенергията и с намаляване на енергийната независимост на България. Българското правителство на г-н Борисов не е защитило българския интерес. Русия получава една газова централа, която й е обещана с много по-скъп ток. Печалбите ще бъдат на руската страна. Русия получава пак руски реактор в АЕЦ "Козлодуй". Коалиция за България ще настояваме българското общество да се произнесе по този въпрос.

Според Петър Димитров, бивш министър на енергетиката, с решението да се строи газова централа се "налива газ в цената на тока":

Непрекъснато се повтаря рефренът, че сме много зависими от Русия и искаме да намалим тази зависимост. Тази газова централа с газ откъде ще работи? Най-тревожното е това, че увеличава зависимостта от нещо, от което в момента българина пищи. Защо се вдига цената на топлото и на електроенергията - нали се вдига заради цената на газа. Дали очаквам повишение на цените на газа, трябва да питате очевидно Русия, тъй като други алтернативи освен Русия ние нямаме.

От ДПС казаха, че ще направят коментар след заседанието на енергийната комисия.

Според Павел Шопов от "Атака", решението няма да е от полза за ядрената енергетика в България. "Поредното голямо предателство спрямо българския национален интерес. То е взето под чужд натиск и обслужва чужди интереси...Така че, днешното решение е една от най-големите грешки, която е правена в последните 22 години, от началото на демокрацията."


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна