Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без АЕЦ "Белене" - коментарите продължават

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Теоретично и технически е възможно готов руски реактор, предназаначен за АЕЦ "Белене", да се инсталира в Козлодуй. Но не е толкова просто, трябва да бъде направен проект за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" и да започне процедура по новия проект, нова площадка, изследването й. Всичко, което беше направено за "Белене", да бъде преповторено. Срокът за подготовка на строителството на нов блок на Козлодуй е около 5-6 години при много добра организация, това е мнението на Сергей Цочев, председател на Агенцията по ядрено регулиране.

В предаването "12+3" Мирослав Севлиевски, бивш енергиен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, коментира, че истината е скрита в детайлите и когато чуем всички детайли за решението на правителството, тогава ще може да се каже дали решението е добро. Много е трудно да се сравнява проектът, който беше прекратен вчера, и проектът, който започна през 2005-а година. Има около 4 милиарда разлика и няма стратегически инвеститор. Очевидно е, че българската енергийна стратегия трява да бъде коригирана. 

Според политолога Огнян Минчев решението на правителството е разумно. Целият проект "Белене" е писан на коляно и е писан задкулисно. Той не е съгласен, че проектът е изглеждал по-различно през 2005-а година. Той е направен, за да има на българска територия, в рамките на ЕС руска централа. От самото начало този проект е създаден с измама и против националния интерес на България. 

Според журналиста Иво Инджев този проект отиде в небитието, там където отиде и СССР поради същите причини - икономическата неадкватност. Но не смятам, че това е извънреден жест на храбост, а въпрос на логика и смятам, че това отдавна трябваше да се случи. Това беше стратегически чужд проект на територията на България и не можаха да пришият "западно копче на този балтон". Следващият капан, който ще си заложим, е строежът на газова централа.   

В интервю за "Хоризонт" главният редактор на влиятелното московско издание "Международная жизнь" Армен Оганесян коментира, че ще има официална руска реакция по време на посещението на българския енергиен министър в Москва. В нея ще бъде застъпено и становището на руската ядрена енергетика. Оценките в Москва са много различни. Те са доста критични и натоварени политически. Някои наблюдатели смятат, че след парламентарните избори в България след 2009 година се е стигнало да промяна в приоритетите в областта на икономиката и енергетиката. Но има и други анализатори в Москва, които казват, че действително България се намира в сложна финансова ситуация и това възпрепятства намирането на финансиране за изграждането на проекта "Белене".

Народното събрание взе решение за закриване на проекта за АЕЦ "Белене".

Чуйте мненията и репортажа от Народното събрание.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна