Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътните фирми ще намалят с 10 на сто цените за поддръжка на пътищата

Снимка: Архив

Пътните фирми са се съгласили да намалят средно с 10 на сто цените за поддръжка на пътищата. Това съобщи на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лилияна Павлова. Снощи е имало преговори с 29 пътни фирми, от които само една не се е съгласила на промяна в цените. Фирмата е изразила несъгласие да коментира цените и е депозирала молба по взаимно съгласие за прекратяване на договора, което на този етап не е прието. Предстои ново възлагане на договор за текущ ремонт и зимно поддържане на пътищата в област Русе. Фирмата обаче ще продължи дейността си до избора на нов изпълнител, каза министърът. Лиляна Павлова информира, че е постигнато споразумение за промяна на част от стойностите и част от цените, които са като компоненти на четиригодишните договори за зимно поддържане, текущ ремонт и поддръжка на пътищата с фирмите.

Досега за зимно почистване са платени 35 млн. лева за сертифицирани разходи до средата на февруари, а над 800 хиляди лева са наложените на фирмите санкции за недобре изчистени пътища и сумите също ще се вложат за запълване на дупки. През следващите два месеца ще бъдат възстановени над 300 000 квадратни метра пътна настилка и за целта са предвидени 8 млн.лева от бюджета на пътната агенция, включително и средства от събрани санкции.

Сред най-тежките участъци, които се планират да бъдат ремонтирани през април, са пътищата в регионите на Пловдив, Перник, Стара Загора, Хасково и Русе. През май ремонтите ще продължат на територията на Хасковския регион, Велико Търново и Софийска област. 

Репортаж по темата на Таня Милушева.
 

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени