Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Намалението с 11 % на цената на природния газ ще се отрази благоприятно

Снимка: Архив

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов обясни в предаването "12+3", че при всички случаи 11-процентното намаление на цената на природния газ ще се отрази благоприятно.

ДКЕВР формира цените като регулатор, има съотвентните нормативни документи и формули, по които трябва да се определи цената, и ние очакваме комисията да реагира. На въпроса, поставян от Синята коалиция, защо не се постигна по-голяма отстъпка за цената на природния газ, Николов обясни, че имаме договор, който е до края на тази година.

Всяко едно намаление на цената е само поради добрата воля на "Газпром". "Газпром" е заинтересуван "Южен поток" да се развие максимално бързо. До края на април експертите ще изчистят всички плащания, които ние дължим на "Росатом". В Москва не беше повдигнат въпросът за компенсации и съд спрямо България. Ще се плащат само завършените от "Росатом" продукти, обясни Николов.

Запитан защо правителството не изчака експертния доклад на HSBC, преди да оповести решението си за АЕЦ "Белене", заместник-министърът отговори: Защото погледнахме предварителния доклад. И когато сме в задънена улица, трябва да излезем от нея, за да не продължим да плащаме.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю с Валентин Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна