Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инж. Каменов: За държавата е по-добре да дава право на строеж в горите, а не промяна на собствеността

Снимка: Архив

Според поправките в Закона за горите горските територии подлежат на застрояване, без да е необходима промяна на предназначението. Поправките са внесени от председателя на Комисията по земеделие и гори Десислава Танева и нейния заместник Емил Димитров. С направените промени за първи път в историята на България от 1934 година законът позволява частни лица да строят в държавни гори.

Андрей Ралчев от Сдружението за дивата природа "Балкани" смята, че в разрешените съоръжения ще се излива бетон и горите никога няма да могат бъдат възстановени. Нямаше дискусия, на гражданите не им беше дадена възможност да се изказват, разказа Ралчев.

Според Красимир Каменов, заместник-директор на Агенцията по горите, ако един инвеститор заяви учредяване право на строеж за 30 години, той ще плати 3 пъти по-висока цена от тази за промяна на предназначението. На въпрос защо ще бъде възможно да се строи всичко, Каменов отговори, че съоръженията за спортни нужди ще са само открити. Ако има масивно застрояване, се отива в промяна на предназначението. Правото на страеж е по-добре за държавата, защото тя запазва собствеността си. При промяна на предназначението територията става частна собственост, каза заместник-директорът на Агенцията по горите.

Чуйте мненията в звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна