Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Златев: Готови сме цената за преработката на нефта да стане нула

Снимка: Архив

"Лукойл" е готов да намали цената за преработка на нефта до нула, обяви след  среща в икономическото министерство генералният директор на компанията Валентин Златев. На срещата освен енергийният министър Делян Добрев, участваха още заместникът му Валентин Николов и министърът на транспорта Ивайло Московски.

От "Лукойл" имат готовност да сведат до минумум  производствените, търговските и административните си разходи, за да може цените на горивата да паднат.  Според Валентин Златев скъпите горива са удар върху икономиката и потребителите:

Нашите възможности за намаляване на цените не са големи, призна за пореден път директорът на "Лукойл". Той оцени разговорите като изключително ползотворни, но допълни, че не е обсъждана финансовата част на въпроса, тъй като на срещата не е присъствал министър Симеон Дянков. Дискутирана е била обаче идеята за фиксиране на цените на горивата за даден период, нещо, което се случи миналата година за един месец.

Валетин Златев коментира и разследването на Комисията за защита на конкуренцията, която проверява за картел при при горивата. По думите му в проверката няма нищо притеснително, защото "Лукойл" е бил проверяван през 2009 и 2010 година. В заключение Златев събщи, че от началото на годината потреблението на горива у нас е намаляло с 24%, а нефтът е поскъпнал с 34 на сто.

Предстои нова среща за обсъждане на темата за акциза върху горивата, на която освен Симеон Дянков най-вероятно ще участва и премиерът Бойко Борисов. 

По публикацията работи: Андрей Борисов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна