Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При случая "Скравена" е имало полицейско насилие

Снимка: БГНЕС

Временната анкетна комисия за полицейското насилие ще представи доклада си пред парламента следващата седмица. Изводът от това, което е ясно до момента, е, че има установено полицейско насилие в случая "Скравена", където полицията е превишила правомощията си. При случая "Мировяне" не е установено полицейско насилие, като са проверени данните от много камери и са изслушани много свидетели.

От Комисията препоръчаха на МВР да се закупят видео и звукозаписни устройства, за всички групи, които задържат лица. При случая с Мирослава в Перник също ще има препоръки на Комисията. Тя ще се произнесе по отношение на това какво е било първоначалното действие на полицаите, участвали в оперативно-издирвателните мероприятия.

Председателят на комисията Красимир Ципов посочи: Основната препоръка ще бъде свързана с необходимостта да се осъществява много по-сериозно обучение на служителите на МВР, именно с цел да не се допускат действия, които да се характеризират като превишаване на полицейски правомощия.

Нашата цел беше да изследваме какви са действията на МВР. Все още има висящи досъдебни производства, които не са приключили и не можем да навлизаме в детайлите. Установили сме пропуски на служителите, направили сме съответните констатации и препоръки. Една от препоръките е да се задълбочи и да има по-ефективна координация. Когато има изграден план след разкриването на престъпленията, да има един текущ контрол от страна на ръководните служители. На второ място ще предложим дискусия във връзка с текущите промени в Закона за оръжията, взривните вещества, боеприпасите и техническите изделия, за да се обсъдят възможностите за приемане на определени промени, които са свързани най-вече с това дали лица, които имат криминална регистрация за тежки престъпления, да не им се постанови отказ за издаване на разрешение за употреба на оръжие, обясни Ципов в предаването "Нещо повече".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени