Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Камджалов е Музикантът на 2011 година

Младият диригент застана пред радиосимфониците на финала на галаконцерта "Музикант на годината" 2011
Снимка: Булфото

Галаконцертът "Музикант на годината" 2011 събра в зала 6 на НДК много слушатели на "Алегро виваче" и почитатели на българското музикално изкуство. Първи на сцената излезе атрактивния ансамбъл Йоцов кларинет секстет, воден от Боби Йоцов, който обяви и първата награда - в категория "Дебют". Получи я 19-годишната фаготистка Даниела Статкова - абитуриентка в НМУ "Любомир Пипков" - София.

© Снимка: Булфото

Даниела Статкова

 

© Снимка: Булфото

Васил Бележков

Призът в категория "Активна творческа дейност" в анкетата за Музикант на 2011 година получи китаристът и композитор Васил Бележков. На галаконцерта той представи пиесите си "Три планински легенди" за соло китара и "Люлчина песен" из Концерт за кавал и оркестър "Златопръстият", който получи ІІ награда в Международния конкурс за композиция в 7/8 през 2011. Специално за случая Васил Бележков направи камерен вариант на творбата, а солист беше неговият брат, кавалджията Кирил Бележков.

Васил Бележков работи еднакво успешно като композитор, който вплита класически, фолклорни и рок мотиви в пиесите си, и като китарист - известен е с участието си в група "Епизод".

 


Голям брой слушателски гласове определиха за Ансамбъл на 2011 година мъжката акапелна формация "Юлангело" с диригент Йосиф Герджиков.

© Снимка: Булфото

Юлангело

Последният албум на формацията, наречен "42", събира в едно песни от България, Грузия, Армения и Корсика, обединени от общ географски признак - 42-рия паралел. Екзотичната, въздействаща музика, изпълнена от Юлангело не остави никого равнодушен в зала 6 на НДК.

© Снимка: Булфото

Мила Павлова

Вече три години слушателите настоятелно гласуват и за отличаването на Музикален проект на годината. За 2011 подкрепа получи фестивалът "Дни на музиката в Балабановата къща", а артистичният директор Мила Павлова обещава след срещите в Стария Пловдив с изключителни музиканти като Красимира Стоянова, Божидар Ноев, Евгени Божанов, Софийски солисти и др., и още фестивални емоции, достойни за награди и през 2012 година.

Един от съставите, участвали в "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив през миналата година застана и пред публиката на галаконцерта "Музикант на годината" - духовият квинтет "Солистите на БНР" изпълни популярни пиеси от Бизе и Пиацола.

 

 

© Снимка: Булфото

Солистите на БНР

 

© Снимка: Булфото

Наградата за цялостно творчество в националното допитване "Музикант на годината" 2011 беше връчена посмъртно на композитора Красимир Кюркчийски. Въздействащата му музика винаги ще свързваме с бисерите на българския фолклор, а много от най-хубавите народни песни познаваме от неговите уникални обработки.

Вихра Кюркчийска, дъщеря на композитора, прие плакета.

Едно от най-емоционалните участия в галаконцерта беше на хор "Космически гласове от България" с диригент Ваня Монева, с които Красимир Кюркчийски е работил в близко сътрудничество.

 

© Снимка: Булфото

Хор "Космически гласове от България" с диригент Ваня Монева

Призът за изключителен принос към българската култура беше обявен още преди галаконцерта на 2 април - получава го оперната прима Анна Томова-Синтова, която отпразнува 45 години на сцената в родния си град Стара Загора и направи запомнящ се майсторски клас в София. След натоварена програма и през тази година, Анна Томова-Синтова отново ще пристигне за среща с младите певци в България.

© Снимка: Булфото

За Музикант на 2011 година, с най-голям брой слушателски гласове в допитването на "Алегро виваче", бе обявен диригентът Йордан Камджалов.

Младият маестро, направил първите си стъпки в музиката в Търговище, постига големи успехи на европейските сцени, а от есента поема поста генерален музикален директор на град Хайделберг.

Веднага след церемонията Камджалов отлетя за Берлин, където на 3 април дирижира спектакъл в Комише опер.

Специално за галаконцерта, Музикант на 2011 година подготви и изпълни със Симфоничния оркестър на БНР прочутото Адажието из Симфония №5 от Густав Малер, а финалът беше поставен с Танц из Пет скици за струнен оркестър от Марин Големинов.

Чуйте пълен запис на галаконцерта "Музикант на годината" 2011 в две части, а срещи с Йордан Камджалов и останалите наградени музиканти очаквайте в Страстната седмица - на 10 април от 21 ч. и на 13 април от 16 до 18 ч.

По публикацията работи: Алегро виваче
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени