Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат 100 издигнати пeшеходни пътеки в столицата

Така би трябвало да изглеждат част от пешеходните пътеки в София след няколко месеца
Снимка: Интернет

 

Близо 100 повдигнати пешеходни пътеки трябва да бъдат изградени в София, заяви началникът на столичния КАТ Богдан Милчев за предаването "Хора, пътища, автомобили" на БНР след среща с представители на таксиметровите фирми. Той обясни още, че приоритетно ще бъдат пуснати 40 от тях, които се намират в районите с училища, детски градини, спирки, жилищни квартали.

По думите на Милчев с изграждането на повдигнатите пешеходни пътеки ще се намали средната скорост с 15-20 км/ч. Местата са избирани според това дали там е имало пътни инциденти, като гражданите също могат да дават предложения къде да има такива пешеходни пътеки.

Срещата бе провокирана, след като на 24 март таксиметров шофьор прегази 2 жени на пешеходна пътека на булевард "Евлоги Георгиев" в София, а 5 дни по-късно пак на пешеходна пътека беше блъсната 8-годишната Марина. Тогава се оказа, че шофьорът Димитър Юлчев, който прегази двете жени на "Евлоги Георгиев", е имал близо 50 акта, а шофьорската му книжка е била отнемана.

До края на месец април ще бъдат проверени всички шофьори на големите фирми у нас дали отговарят на изискванията да превозват хора, а тези, които не отговарят на условията, ще бъдат отстранени. От своя страна представите на фирмите обясниха, че не могат да проверяват всеки кандидат за работа, но ще завишат подбора си на кадри.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна