Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Бенедикт XVI призова за икономика, в която човекът заема централно място

Снимка: ЕПА / БГНЕС
За икономика, в която човекът заема централно място, призова в навечерието на Великден - Папа Бенедикт XVI. Тази година италианците ще посрещнат Великден със смесени чувства заради икономическата криза, каза журналистът от радио "Ватикана" Димитър Ганчев в предаването "Събота 150".

Новото експертно правителство на Марио Монти продължава опитите за реформи и за смекчаване на тежките последици от кризата на фона на една увеличаваща се безработица, увеличаване на таксите и ежедневните разходи, съкращаване на пенсиите, социална и трудова несигурност и увеличаващо се отчаяние. Папа Бенедикт XVI няколкократно заяви, че настоящата икономическа криза е резултат на една по-дълбока криза - това е кризата на ценностите, и затова той призовава международните институции и държавни ръководители за една икономика, базирана на морални ценности, в която човекът заема централно място, коментира той.

Димитър Ганчев разказа как Ватикана се подготвя за утрешното посрещане на големия празник: За Великден площад "Св. Петър" изглежда огромна многоцветна градина. И тази година по традиция цветята са от Холандия и са аранжирани от тим от 25 холандски експерти. Това са 42 хил. най-различни цветя, разположени в 10 отделни градини. Началото на папската литургия за Възкресение Христово е обявено за 10.15 часа. По обед, точно в 12 часа, както винаги, Бенедикт XVI ще произнесе от централната ложа на базиликата своето великденско послание към града и към света, последвано от традиционните великденски благопожелания на различни езици, този път сигурно ще надхвърлят 163, включително и български език.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени