Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Захариев не иска да поеме официален ангажимент, че ще плати заплатите в ОЦК

Снимка: БГНЕС

По информация на КНСБ днес е финализирана сделката за продажбата на "Горубсо-Мадан", но не е ясно дали с парите ще се платят заплатите в ОЦК Кърджали. Утрешния протест на металурзите в София не се отменя. Сто души ще дойдат на разноски на други синдикалисти и ще протестират пред централата на "Итертръст холдинг" и пред Народното събрание.

Валентин Захариев не желае да поеме към момента официален ангажимент, че ще плати заплатите в Кърджали, обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Публична, формална, неформална, т.е. искаме днес, утре, вдруги ден, когато той е готов, пред нас, пред вас да заяви в края на краищата истински - има ли ги парите, които може да ги извади, кога може да ги има, ако ги има, а ако ги няма, просто да си ходи, да идва нов собственик.

Димитров загатна, че освен Захариев в предприятието има и миноритарни собственици с общ дял от 20%: Проучете кои са акционерите в ОЦК, освен Захариев, миноритарни. И може би тогава нещо ще ни светне. Има и други акционери - дребни, които може би могат да направят някои други действия.

Металурзите от Кърджали искат предприятието да съществува, но са решени на крайната мярка - колективно да напуснат, от което биха спечелили, обясни вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров в коментар за утрешния протест в София.

Поне от Бюрото по труда ще получават обезщетения. В момента те стоят там без лев. Те са решени да направят и палатков лагер, за да посрещнат празниците там, защото вкъщи просто няма как да обяснят на децата си, в Кърджали пред областната управа. Дължимите суми за работни заплати са 1 260 000 лева. От месец септември ние питаме къде са парите от продадения цинк и олово, като знаем цената на Лондонската борса. Много въпроси имаме, утре ще ги зададем там, каза Никифоров.

Синдикатът настоява за среща и с членовете на Надзорния съвет на ОЦК.

Един от членовете на Надзорния съвет е г-н Бойко Ноев, с Валентин Захариев и с още някои други, подчерта още Никифоров.

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени