Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита от дискриминация подгони спортния министър Свилен Нейков

Министър Свилен Нейков награди Стела Енева в края на миналата година, но явно е оценил усилията и на 3 пъти по-малко от останалите спортисти
Снимка: БГНЕС

 

Комисията за защита от дискриминация се самосезира заради утвърдената със заповед на спортния министър Свилен Нейков инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от Министерството на физическото възпитание и спорта за постигане на призови класирания през 2012 година. Повод за самосезирането е доклад на Анели Чобанова, член на комисията, до председателя на КЗД. В него Чобанова сочи, че разликите във възнагражденията за призови места на Олимпиадата е в пъти между олимпийци и параолимпийци. Например в т. 5 на наредбата се сочи, че за олимпийска титла са предвидени 200 хиляди лева., а за параолимпийска - 30 хиляди.

За да изясни в какво се състои подготовката на параолимпийците, Чобанова е разговаряла със Стела Енева, спортист с увреждания, многократна призьорка в леката атлетика. Според нея до издаването на въпросната инструкция правата на олимпийските и параолимпийските призьори са били изравнени по отношение на получавани е от тях материални стимули. Според Енева, докато подготовката на българските спортисти с претенции за олимпийски титли е подпомагана от спонсори и дарения, то това не е толкова популярно при параолимпийците. И второ - параолимпийците разчитат с паричните награди да си доставят нови и по-качествени помощни технически средства за състезания, като качеството им се явява предпоставка и гаранция за успех.

От посоченото дотук Анели Чобанова счита, че издадената инструкция от спортното министерство в частта й на чл. 5, т. 1 и 2 е в разрез с целта на Закона за защита от дискриминация и съставлява пряка дискриминация по признак увреждане. Предлага КЗД да образува производство по реда на чл. 50, т. 2 от Закона за защита от дискриминация.

 

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна