Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Сопот е изправена пред финансов колапс

Снимка: www.sopot-municipality.com
Пречиствателната станция в Сопот отдавна е факт. Иначе проектът за изграждането й е разположен във времето от 2009 до 2013 година, когато трябва да приключат и последните плащания към изпълнителите. Стойността на съоръжението е 18 млн. лв., като до момента строителната фирма е получила около 10 млн. лв. Заради забавени плащания компанията е завела частичен иск срещу общината за 250 хил. лв., който е потвърден от Апелативния съд в Пловдив. Издължаването към фирмата изпълнител става проблематично, когато управляващият орган на ОП "Околна среда" налага финансова санкция на проекта заради откритите нарушения. Това означава, че изпълнителите трябва да си получат парите от община Сопот. Въпрос на време е фирмата да поиска и останалата сума, коментира председателят на Общинския съвет в Сопот Мариана Кацарова.

За да стане ясно дали наистина има нарушения, ще бъде създадена комисия към общината, която да прегледа цялата документация по проекта. Според левицата в Общинския съвет би трябвало да бъде сезирана прокуратурата, а не да се създава комисия. Кметът Веселин Личев е категоричен, че община Сопот няма да плаща наложените финансови корекции: Защото благодарение на многото доноси по време на изпълнението на проекта, имахме безброй проверки. Аз изказвам гражданска благодарност на хората, които са писали доноси, защото ние имаме 20 проверки и 2 решения на съда, които са изцяло в наша полза, че нямаме завишени критерии. От МОСВ имат пет огромни грешки, които могат да съсипят проекта. Първата е, че забавиха сумите за верификация.

Ако МОСВ не коригира позицията си и не се разплати по проекта, ще имаме достатъчно основание да съдим ведомството в Люксембург, закани се кметът на Сопот.

Възможностите сме ги коментирали многократно с кмета на общината. Що се отнася до обема на финансовата корекция, бяха положени немалко усилия, за да се разработи специален компенсаторен фонд, които да разглежда случаите на наложени финансови корекции, които затрудняват общините, каза заместник-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Целия репортаж на Кремена Данева и интервюто на Радостина Билярска с Ивелина Василева чуйте в звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна