Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще загуби ли България европейски пари от програмата за селските райони

Снимка: Архив

Въвеждането на горна граница при преките плащания за земеделците е неизбежно - каза в интервю за "Преди всички" евродепутатът Мария Неделчева. Важно е българските фермери да участват активно в дебатите по Общата селскостопанска политика, защото от взетите сега решения зависи европейското подпомагане до 2020 година, каза още Неделчева.

Аргументите за въвеждането на таван са насочване на средства за малките и средни предприятия. Конкретното предложение за въвеждане на таван, трябва да дойде от земеделските производитерли в България. Те са тези, които трябва да ни дадат много ясна индикация. Това, което имаме като предложение до дози етап, е въвеждане на долна граница от 450 хиляди евро, защото е изчислено, че тове ще покрие около 10 процента от площите.

Мария Неделчева уточни още, че от предвидените субсидии ще бъдат предварително приспадани парите за заплати, осигуровки и данъци, което е в полза за земеделския бизнес. Положително е становището на Еврокомисията и по отношение на настояването на България 2011 година да не бъде единствената референтна година, по която да се определят подпомаганите площи.

Цялото интервю на Веселина Миланова можете да чуете от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна